Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve Heyet Tahrir el-Şam lideri Ahmet el Şaraa, Şam’daki görüşmelerinden sonra basın açıklaması yaptı.
İki lider, ortak çalışma ve dayanışmanın altını çizerken, bölgenin yeniden inşa sürecinde Türkiye’nin rolünün kritik olduğuna vurguladı.
GELECEĞİ BİRLİKTE İNŞAA EDECEĞİZ
Ahmet el Şaraa, “Türkiye’nin işbirliğini önemsiyoruz. Suriye’nin altyapısı sorunlarla dolu, ancak Türkiye’nin desteğini almak bizi rahatlıyor. Tarım alanında, altyapıda ve hükümet bazında beraber önemli adımlar atabiliriz. Türkiye, bu süreçte hep yanımızdaydı. Geleceği birlikte inşa edeceğiz” dedi.
TARİHİN DOĞRU TARAFINDA OLDUK
Hakan Fidan ise Şam’da bulunmaktan memnuniyet duyduğunu belirterek, “Bugün Şam’da bulunmaktan memnunum. 61 yıllık Baas rejimi tarafından katledilenleri anıyorum. Tüm şehit olan kardeşlerimizi yad ediyorum. Türk halkının ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın selam ve iyi dileklerini getirdim. 14 yıl boyunca sevincimiz sevinciniz, hüznümüz hüznünüz oldu. Kardeşlik ve komşuluk bunu gerektirir. Tarihin doğru tarafında olduk” ifadelerini kullandı.
Fidan, Suriye’nin zor dönemleri geride bıraktığını söyleyerek, “Ülkenizin en zor, en karanlık dönemi geride kaldı. Güzel günler bizi bekliyor. Bütün etnik gruplar ve mezhepler huzurlu olacak. Suriye’nin geleceğini siz belirleyeceksiniz. Bugün de yanınızdayız, daha önce olduğumuz gibi. Türk halkı, devleti ve Cumhurbaşkanı Erdoğan sizinle. Bu zafer sizindir, başkasının değil” dedi.
Fidan, Suriye halkına, “Sizler sayesinde Suriye tarihi bir fırsat yakaladı. Suriye topraklarında terör tehdidinin bertaraf edilmesi, ekonominin iyileşmesi, mültecilerin geri dönüşü bu zamanlar için kritik. Geçiş dönemi önemli. Suriye’de istikrar önceliklidir. Hukukun üstünlüğü, azınlıklar ve kapsayıcı bir yönetim gerekli. Herkesin barış içinde yaşadığı bir ortam teminat altına alınmalı. Devletin tüm fonksiyonlarıyla ayağa kalkması gerekiyor” diye seslendi.
Türkiye’nin yardımlarının devam edeceğini belirten Fidan, “Kurumlara Türkiye yardım edecek. Özel şirketler, Kızılay ve AFAD sahada olacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan bu konuda talimatları verdi. Suriye’de yeni yönetime fırsat ve imkan tanınmalı. Yaptırımlar kaldırılmalı. Suriye’nin yeniden inşası başlamalı. Gönüllü dönüşler ancak bu şekilde mümkün olacak” dedi.
Fidan, “Uluslararası toplumun destek vermesi gerekiyor. Başta Arap ülkeleri olmak üzere yeni yönetimle angajman sağlanmalı. Bu dönem, bekle ve gör dönemi değildir. Suriye’nin toprak bütünlüğü tereddütsüz olarak savunulacak. Ortak irademiz bu yöndedir. PKK/YPG’nin Suriye’de yeri yoktur. Bu işgalciler Suriye’nin doğal kaynaklarını çalıyorlar. Suriye bu işgalcileri bitirmekte kararlıdır. PKK/YPG kendilerini feshetmelidir. İŞİD ile mücadeleye devam edilecektir. Bugün de İŞİD’e izin yok, daha önce de yoktu. Baas karanlığından kurtulan Suriye, İŞİD ve PKK’yı sona erdirecek” şeklinde konuştu.
Fidan, İsrail konusuna da değindi: “İsrail, Suriye topraklarını gasp etti. Müsamaha gösterilmeyecek. Uluslararası toplum somut tepki koymalı. Onurlu ve haklı bir mücadele verdiniz. Muhalif güçlerin Halep’i terk ettiği günü unutamam. Bugün yeni bir gün. Bu günler size güç versin. Gelecek kuşaklar için birlikte çaba harcayacağız.” dedi.
Fidan, konuşmasının sonunda “Bir kez daha teşekkürler Sayın Şaraa” dedi.
GAZETECİLERİN SORULARINI YANITLADILAR
Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve Heyet Tahrir el-Şam lideri Ahmet el Şaraa, Şam’da gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Suriye’nin yeniden inşa sürecine ve Suriye’ye yapılan yaptırımlara yönelik bir soru, iki lidere yöneltildi.
Ahmet el Şaraa, “Halkımız büyük sıkıntılar çekti ve şu anda halkımızın yarısı dışarıda. Önümüzde sınamalar var. Egemen ülkeler karar vermeli. Suriye’nin egemenliğine ve yeni yönetimine destek önemli. Uluslararası toplum yaptırımları kaldırmalı. Önceki cani rejim halkını katletti. Bu yaptırımlar bu yüzdendi ama o rejim gitti. Artık yaptırımlar kalkmalı. Mazlumlar cezalandırılmamalı. Özellikle 1979 yılından itibaren yaptırımlar uygulandı, ama artık son bulmalı” dedi.
Fidan ise, “Sözlerine katılıyorum. Bu sabah Şam’a girerken kara yolunu kullandık. 5,5 – 6 saat boyunca tüm şehirleri gördüm. 14 sene önce gördüğüm Suriye değil, harabe bir Suriye vardı. Bugün bu Suriye’nin ayağa kalkması için, ülkelerine dönüşler için, hizmetlerin yeniden hayata geçmesi için uluslararası toplumun seferberliği gerekli. Bir önceki rejim için uygulanan bütün yaptırımlar kalkmalı. Yatırım, finansman, sağlık ve eğitim alanlarında adımlar atılmalı. Bölge ülkelerinin üzerinde büyük bir yük oluşturan göçmenlerin geri dönüşü için yeniden yapılanma başlamalı” ifadelerini kullandı.
Fidan, “Bugün görüştüğüm yönetimde güçlü bir vizyon gördüm. Türkiye olarak uluslararası şirketlerimizle yardım edeceğiz” dedi.
Gazeteciler Türkiye’nin Suriye yönetimi konusunda nasıl bir tavır aldığını sordu.
Fidan, “Suriye’nin yeniden yapılanmasında beraber çalışacağız. Yeni sistemin net fikirleri var. Bu fikirlerin hayata geçmesiyle bütün Suriye kurumsal kapasitesini geliştirecek. Diğer konu YPG ve PKK meselesi. Bu konuyu da ele aldık. PKK ve YPG işgalci. Enerji kaynaklarının başında duruyorlar. Aşırı sol terör grupları uluslararası topluma sundukları gardiyanlık karşılığında göz yumuluyor. Suriye’nin toprak bütünlüğünü sağlama konusunda adımlar atılacak. Sayın Şaraa ile görüşmelerimizde bu vizyonu gördüm. Yeni Suriye daha fazla kaos ve kan olmayacak. YPG de Suriye’nin ulusal bütünlüğünü tehdit etmeyi bırakmalı. Oradaki Kürt kardeşlerimiz de Suriye’de emniyetle yaşamalı ve terör örgütünün gölgesinden ayrılmalı” diye konuştu.
Ahmet el Şaraa, “Ordunun oluşturulması konusunda hemfikiriz. Bazı gruplar bizden uzak, bu yüzden sessiz. Devrim mantığına uygun gittik. Aslında gruplar halinde olmak iyi değildi. Önümüzdeki günlerde Savunma Bakanlığı bir duyuru yapacak. Suriye ordusunun genel çerçevesi ortaya çıkacak. Bu gruplar kendilerini fes edecek. Kontrolümüz altında silah tutan hiçbir grup kalmayacak. Tüm silahlar devlete ait olacak” ifadelerini kullandı.,
Fidan’a, ABD’de Başkan seçilen Trump’ın Suriye’deki duruma ve YPG/PKK teröristlerine yapılan ABD desteğine ilişkin bir soru geldi.
Fidan, bu soruya cevap olarak, “Bu sorunu büyük bir anlaşmazlık olmadan ele aldık. Trump, net kararlar alan bir lider. ABD çıkarlarını esas alır. İŞİD’e karşı bir çözüm varsa ABD’nin Suriye’de kalmasının bir anlamı olmadığını fark etti. Türkiye ve PKK arasında bir seçim yapması gerektiğinde, matematiğini buna göre yapacaktır. ABD’de, ismi lazım olmayan bazı ülkelere destek veren kişiler PKK/YPG’ye destek vermek istiyor. Trump’ın bu konuda, Türkiye’nin yanında duracağına inanıyorum” dedi.