BOZA, kış aylarınınsevilen içeceklerinden biri. Zengin probiyotik içeriği sayesinde sindirimi destekleyici ve bağışıklık sistemini güçlendirici etkileriyle biliniyor.
Peki, bozanın başka ne gibi faydaları var? Nasıl tüketilmeli? Neden doğal olanı tercih edilmeli? Doğal olan ve paketlenmiş olan arasındaki farklar neler? Beslenme ve Diyet Uzmanı Gizem Görmüş Çakır, bozayla ilgili merak edilenleri şöyle anlattı:
Gizem Görmüş Çakır
NELER İÇERİR?
Boza yapımında; darı irmiği veya bulgur, mısır, pirinç gibi tahıllar, su, şeker, doğal maya veya eski boza kullanılır. Fosfor ve sodyum mineralleri ile A, B1, B2, E, C ve Niasin vitaminleri içeren bozaya fermantasyon ürünleri olan laktik asit ve CO2 de lezzet ve ferahlatıcı özellik vermektedir. Ancak şeker içeriğinin fazla olabileceğini göz önünde bulundurarak, özellikle diyabeti olan kişilerin dikkatli tüketmesi önerilir. Tabii bozanın katkı maddesi içermeyen doğal hali daha sağlıklı bir seçenektir.
Doğal boza, geleneksel yöntemlerle üretilir ve genellikle katkı maddesi veya koruyucu içermez. Fermantasyon süreci doğal maya ve tahılların kullanımıyla gerçekleşir. Şeker oranı daha düşüktür.
Ancak zaman ve erişim zorluğu varsa, içerik listesine dikkat ederek kaliteli bir paketlenmiş boza da tüketilebilir.
ANA ÖĞÜN OLABİLİR
Boza tahıl içerdiği için karbonhidrat yönünden zengindir ve doyurucudur. Enerji verir ve özellikle sporcular veya aktif kişiler için iyi bir karbonhidrat kaynağıdır. Kahvaltı veya hafif bir akşam yemeği yerine tercih edilebilir. Leblebi ile birlikte tüketildiğinde lezzet katar, uzun süre tok tutar ve enerjiyi artırır. Ancak tam öğün olarak sürekli tüketmek yerine nadiren tercih edilmesi daha dengeli bir beslenme için uygundur.
Aşırı tüketildiğinde fazla kalori alımına neden olabilir. Günde 1 bardak boza yeterlidir. Aksi takdirde, fazla şeker ve kalori alımından dolayı kilo artışı olabilir.
NASIL SAKLANIR?
Boza, fermente bir içecek olduğu için buzdolabında 4-6 derece aralığında saklanmalıdır. Paketlenmiş boza alınacaksa, ambalajın hasarsız olduğuna ve son tüketim tarihine dikkat edilmelidir.
Ev yapımı boza ise, buzdolabında muhafaza edilmeli ve 2-3 gün içerisinde tüketilmelidir. Paketlenmiş toz boza ise serin bir yerde saklanmalıdır, hazırlandıktan sonra aynı gün içerisinde tüketilmelidir.
İŞTE FAYDALARI
Düzenli olarak tüketilen bozanın sağlığa çok önemli katkıları var. İşte onlar…
1-Sindirimi destekler
İçeriğinde yer alan aktif mayalarla ve laktik asit ile sindirimi kolaylaştırır. Gaz ve ishal gibi rahatsızlıklar yaşamamak için aşırı tüketilmesi önerilmez.
2-Bağışıklık sistemini güçlendirir
Güçlü antioksidan özelliği ile bağışıklığı destekler ve güçlendirir. Grip ve nezle gibi soğuk algınlığı hastalıklarına
ve kanser hücrelerine karşı koruyucudur.
3-Anne sütünü artırır
Bozanın anne sütünü artırıcı etkisinin bulunmasının yanı sıra bu dönemlerde gerekli olan enerji ve sıvı ihtiyacını da karşılar.
4-Cilt ve saç sağlığını korur
İçerdiği B12 vitamini ve mineraller ile saç dökülmesine karşı önleyicidir, cildi nemlendirir ve kurumasını önler, cildi yumuşatır ve daha parlak bir görünüm kazandırır.
5-Sinir sistemini korur
B grubu vitaminleri ile depresyon ve anksiyete gibi psikolojik problemlerin gelişmesini önlemede etkilidir. Bağırsak florasını destekler ve sinir sistemi üzerinde olumlu bir etkisi bulunur. Yıpranan sinirleri rahatlatır ve sakinleşmesini sağlar.
6-Enerji ihtiyacını karşılar
Yoğun egzersiz ve spor yapan kişilerin düzenli olarak tükettiğinde enerji ihtiyaçlarını karşılamada faydalıdır.
İçeriğinde bulunan B grubu vitaminleri, karbonhidrat yakımı sağlayıp enerji açığa çıkmasını sağlar. Ayrıca probiyotik özelliği ile bağışıklık sistemini destekler.