Kazıyı yöneten Pennsylvania Chatham Üniversitesi’nden paleoantropolog Kevin Hatala ve ekibi, ayak izlerini 2021 yılında Koobi Fora’da, Turkana Gölü’nün doğu kıyısında keşfetti. Science dergisinde yayımlanan bulgulara göre; Bu izler, iki farklı hominin türünün aynı manzarayı paylaştığını ve birbirlerinden haberdar olduklarını kanıtlıyor.
Hatala, “Bu iki türün birbirlerini fark etmiş olmaları muhtemel. Büyük ihtimalle birbirlerini farklı olarak tanıyorlardı” ifadelerini kullandı. Araştırmacılar, ayak izlerini incelemek için 3D görüntüleme teknikleri kullandı ve izlerin oluşturduğu yürüyüş kalıplarını detaylı şekilde analiz etti.
DAHA FARKLI BİR ADIM STİLİNE SAHİPLER
Homo erectus izleri modern insanlara daha yakın bir yürüyüşü işaret ederken, Paranthropus boisei’ye ait izlerin daha düz olduğu ve ayak başparmağının daha ayrık durduğu gözlemlendi. Paranthropus’un daha ağır bir yapıya sahip olduğu ve insanın modern yürüyüş sistemine kıyasla daha farklı bir adım atış stiline sahip olduğu belirlendi.
Bulunan izler, Paranthropus boisei’nin bir bireyine ait 12 adet iz ve Homo erectus’a ait üç izden oluşuyor. Paranthropus’un ayak izleri, bugünkü ayakkabı ölçüleriyle 39- 42 numara ayakkabıya den gelirken, Homo erectus izleri daha küçük; ayakkabıda 36-39 numaraya karşılık geliyor.
Ayak izleri, anatomik farkların ötesinde davranışsal sorular da gündeme getirdi. Dartmouth College’dan paleoantropolog Jeremy DeSilva, “Bu izler, sadece aynı dönemde yaşadıklarını değil, aynı manzarayı paylaştıklarını ve farklı yürüyüş tarzlarına sahip olduklarını kanıtlıyor. Birbirleri hakkında ne düşündüler veya herhangi bir etkileşimde bulundular mı? Bunu merak ediyorum” dedi.
‘İKNA EDİCİ KANIT’
Colorado State Üniversitesi’nden Zach Throckmorton ise bulguları “ikna edici ve güçlü bir kanıt” olarak nitelendirdi. Homo erectus’un modern insanlarda olduğu gibi büyük bir ayak başparmağı stabilitesine sahip olduğuna dikkat çeken Throckmorton, Paranthropus’un bu adaptasyondan yoksun olduğunu belirtti.
Ayak izleri, insanlık tarihinin bir anlık görüntüsünü sunuyor. Hatala, bu bulgunun atalarımızın davranışlarına dair yeni sorular sormamıza olanak sağladığını vurguladı. Ayrıca, aynı coğrafyada yaşamış iki farklı türün sosyal veya ekolojik ilişkiler içinde olup olmadığını anlamak için yeni çalışmaların yapılması gerektiğine dikkat çekti.
Bu keşif, insanlığın evrimsel yolculuğunun ne kadar karmaşık ve çok katmanlı olduğunu bir kez daha gözler önüne seriyor. Araştırmacılar, Homo erectus ve Paranthropus boisei’nin birlikte yaşadığı bu dönemden daha fazla bilgi edinmek için çalışmalara devam ediyor.