ABD merkezli küresel siber güvenlik haber organı ‘c4isrnet’in ABD ordusundan elde ettiği bilgilere göre İtalya hükümeti ile Donald Trump hükümetinde bakanlık görevinde bulunacak ABD’li milyarder girişimci Elon Musk arasında stratejik bir anlaşma imzalanacak. Anlaşmaya göre İtalya hükümeti gizli hükümet iletişimini Musk’ın Starlink uydu kümesi iletişim sistemiyle gerçekleştirilecek. Starlink ise yakın zamanda ABD’deki gizli bir projenin merkezinde yer aldı. HALO adı verilen gizli proje kapsamında dünya yörüngesinde bulunan askeri, istihbarat ve kamu uyduları özel bir lazer sistemiyle birbirine bağlandı ve tüm bilgiler hızla Musk’ın Starlink veri tabanına ulaştırıldı. Mevcut sistemin Starlink’i kullanan tüm ülkelerin gizli ve askeri iletişimini anında ele geçirebileceği iddia ediliyor.
MELONİ İLE MUSK ANLAŞTI
İtalya Başbakanı Giorgia Meloni hükümetin şifreli ve gizli iletişimi için Elon Musk’un sahip olduğu uydu iletişim sistemi Starlink’ini kullanacağını ifade etti. “Avrupa‘nın özel iletişim sistemi IRIS2 henüz tamamlanmadı. Kamuda Starlink’in üstün teknolojisine alternatif olacak başka sistem de bulunmuyor” açıklaması yapan Meloni daha önce Musk ile biraraya da gelmişti. Musk’ın sahip olduğu SpaceX firmasının da ortak olacağı 5 yıllık proje için İtalya’nın 1.5 milyar dolarlık bir anlaşma yapması bekleniyor. Starlink sisteminin hem İtalya genelinde hem de İtalya’nın yurtdışındaki diplomatik ve askeri misyonları için uzaydaki uydularla şifreli ve gizli hükümet iletişim kanalları oluşturacağı ifade edilmekte. Musk da geçtiğimiz Pazartesi günü İtalyan hükümeti ile anlaşmayı çok istediğini duyurmuştu.
UYDULARIN VERİLERİ ALINDI
Elon Musk’ın sahibi olduğu Starlink sisteminin küresel ölçekteki tek alternatifi olan AB’nin IRIS2 projesinin ise 2030 yılından önce tamamlanması mümkün görünmüyor. Meloni’nin açıklaması ise hükümetin muhalefet kanadında şiddetle reddediliyor. Meloni ise muhalefeti Elon Musk’ın görüşleri dolayısıyla projeye karşı çıktıkları iddiasıyla suçluyor. Ancak c4isrnet’in ABD Uzay Kuvvetleri’nden aldığı bilgilere göre Musk’ın Starlink sistemi gerçekten de İtalyan muhalefetinin eleştirdiği kadar tehlikeli hale gelmiş durumda. ABD Uzay Geliştirme Ajansı (SDA), York Uzay Sistemleri ve SpaceX’in ortaklaşa geliştirdiği yeni bir proje ile uzayda kamusal – kitle iletişim, askeri iletişim ve istihbarat iletişimi amaçlı üç özel uyduyu birbirine geliştirilmiş lazer sistemi ile bağlayıp tüm veriyi bir data merkezinde toplamayı başardı. Starlink sistemi ise lazerlerle birbirine bağlanan uydulardaki verileri güvenli şekilde kendi data merkezine ulaştırmakta kullanıldı. Elde edilen bilgilere göre bu sistem daha önce yeryüzünde de kullanıldı. Geçtiğimiz ay ABD donanmasına ait bir savaş gemisi Deniz Kuvvetleri Araştırma Laboratuvarı’nın araştırması kapsamında yörüngüde bulunan bir istihabrat ve bir askeri uydudan söz konusu sistem sayesinde anlık veri alabildi. Projeye küresel savunma sektörünün devleri Lockheed Martin, L3Harris, Sierra Space ve Northrop Grumman gibi firmalar da dahil durumdalar.
GİZLİ ‘HALO’ PROJESİ
‘HALO’ adı verilen ve teknik detayları son derece gizli tutulan hükümet projesi dahilinde özel veri sağlayıcı ve dağıtıcı görevi yapacak 27 küçük uydu da uzaya gönderildi. 2026 yılı sonuna kadar proje kapsamında yörüngede 150 küçük uydu olması planlanırken bin savaş uçağının da projenin veri tabanını taşıyacak yazılım sistemleriyle donatılması bekleniyor. HALO Projesi’nin çok gizli tutulmasının bir başka sebebi de söz konusu sistemin tüm NATO üyesi ülkelerin askeri, istihbarat, kamu ve hükümet iletişim uydularına bağlanabilecek ve anında verileri toplayabilecek güce sahip olması. Sistemin bu özelliği sayesinde hiçbir hükümet, istihbarat ve ordu iletişimi gizli kalmayacağı gibi tüm veriler de ABD’nin elinde olacak. Elon Musk daha önce Starlink bağlantı önerisini Fransa ve Almanya hükümetlerine de sunmuş ancak Paris ve Berlin’den olumsuz cevap almıştı.
Kaynak: Web Özel